Razvijanje osjećaja za loptu “ball mastery” – prvi stepenik u piramidi razvoja fudbalera

Na važnost razvoja osjećaja za loptu, početkom 70 - tih godina 20. vijeka posebno je ukazao legendarni holandski trener Vil Kerver, inače poznat i pod nadimkom fudbalski Albert Ajnštajn.

On je na osnovu svojih analiza tadašnjih fudbalera uveo u trening metod “ball mastery”. Iako u bukvalnom prevodu znači majstorstvo sa loptom, u tehničkom smislu ovaj metod čine vježbe, koje su neophodne za razvoj tehnike fudbalera.

S obzirom na Kerverov stav da su tri najvažnije komponente razvoja tehnike fudbalera “ball mastery”, dribling i igra jedan na jedan, i da se upravo na ove tri stavke nadovezuje ostatak metodologije razvoja fudbalera, neophodno je da dječaci / djevojčice čak i od prvog treninga konstantno rade vježbe za razvoj osećaja za loptu. A te vježbe je neophodno nastaviti i kroz razvoj karijere mladog fudbalskog talenta pa sve do kraja iste.

Same vježbe možemo klasifikovati na vježbe na tlu i vježbe u vazduhu (žongliranje). Coerver® Coaching 2014. godine uspostavio je “ball mastery” piramidu, koja predstavlja metodičku osnovu za rad sa 4 nivoa i 106 varijacija vježbi, a ova metoda u treningu mladih fudbalskih talenata ima kako kratkoročne tako i dugoročne efekte svoje primjene
Neki od najznačajnijih efekata ove metode treninga su : stvaranje i razvijanje osećaja za loptu, ravnomjerni razvoj obje noge, mehanika dodavanja i udarca po lopti, ova metoda razvija i prostornu orijentaciju igrača od 360° koji odgovara modelu modernog fudbala, podiže nivo specifične fudbalskog kondicije, razvoj koordinacije sa loptom, razvoj fleksibilnosti, pliometrijski efekti (eksplozivnost, skočnost) kao i razvoj ravnoteže, brz rad nogu i jačanje kvadricepsa. Dok je najvažniji efekat ove metode treninga upravo izgradnja samopouzdanja igrača, jer upravo fudbaler koji ima samopouzdanja sa loptom može da uradi “nemoguće“ na terenu.

Kao zaključak i još jedno “veliko da” za uvođenje ove metode u trening još od prvih fudbalskih koraka, navesti ćemo izjavu slavnog Kristiana Ronalda :”Ball mastery” je osnovni kvalitet svakog velikog igrača – daje ti samopouzdanje da probaš nove stvari, stvara mogućnosti tamo gdje ih nema. Bez “ball mastery“ imate samo atletu.”