7 pravila o dječijem fudbalu za uspješan razvoj svakog pojedinca

Često se susrećemo na terenima sa žustrim raspravama o nekom potezu djeteta, kritikama pa čak i nažalost vikom zbog propuštene prilike, poraza ili pogrešno odigranog poteza, zbog toga potrebno je naglasiti da dječiji fudbal ni u kom slučaju se ne može mjeriti sa profesionalnim treninzima utakmicama i slično. Fudbal u dječijem uzrastu kao i ostali sportovi služi prvenstveno za pravilan rast i razvoj mališana, a zatim i za zabavu, pa tek onda ukoliko se poklope sve okolnosti talenat, rad, trud, može se govoriti i o nekim prvim koracima u smislu izgradnje profesionalnog igrača.
S toga donosimo vam nekoliko pravila na koje je potrebno misliti sljedeći put kada kao trener organizujete ili kao roditelj povedete svog dječaka ili djevojčicu na trening ili utakmicu fudbala.

Dječiji fudbal je igra. Igra mora biti zabavna!
Treba zapamtiti da je prvi utisak najvažniji za stvaranje želje, i zbog toga je neophodno dopustiti djeci da se zabavljaju. Dozvoliti im da se igraju zajedno i sami sa sobom, i neka rezultat ne bude primaran, jer najvažniji rezultat, koji se dobija, su radosna deca, koja imaju priliku da se izraze u pozitivnoj igri sa svojim drugovima i zbog toga dobiju želju da se bave fudbalom kao sportom.

Djeca trebaju igrati fudbal kao djeca a ne kao odrasli !
Treninzi se moraju prilagoditi potrebama i predispozicijama djece a ne predispozicijama i potrebama odraslih. S tim u vezi posebno se treba obratiti pažnja na uzrast djece sa kojom se trenira i u skladu sa njim kreirati treninge.

Sigurne okolnosti su neophodne za dječiji fudbal!
Glavni zadatak odraslih kako trenera tako i roditelja jeste da stvore sigurnosne okvire i okruženje u kojima je ugodno boraviti i gdje se svako dijete usuđuje izražavati, koristeći svoju maštu, gdje je dozvoljeno pogrešiti i gdje dijete uči da preuzme dio odgovornosti u timskoj igri.

Za mlade fudbalere najvažnije je da budu zajedno sa svojim drugovima!

Djeca vole igrati fudbal sa svojim drugovima i upravo zajednička igra izvan terena im često ima veći značaj od same utakmice. U dječijem fudbalu zato konstantno moramo naglašavati zajedništvo i pozitivan suživot, zato što je to dječija potreba i zato što to utiče na stvaranje radosne djece sa dobrim prijateljima i zdravim interesima.

Učite djecu da podnesu i pobjedu i poraz!

Svi mogu učestvovati u dječijem fudbalu. Niko nije previše loš ili previše dobar. Niko ne voli da izgubi ili „dvocifreno“ pobjedi. Pobjedu i poraz treba uzeti razumno – upravo odnos odraslih prema pobjedi i porazu uči djecu o istom.

Svima treba pružiti podjednaku šansu za igru neovisno o kvalitetu!

Niko nije postao dobar od sjedenja na klupi, kad svi misle da je zabavno igrati. Pored toga nema nikog ko može potvrditi da će pojedinac biti dobar kad odraste. Jako rijetko upravo jedna „dječija zvijezda“ postane „odrasla zvijezda“. Jedno prvenstvo nije cilj samo za sebe i zato je nerazumno koristiti samo najbolje da bi se dobila utakmica. Neka svi igraju vremenski isto. Neka svi igraju od početka i neka svi igrači igraju na različitim mjestima u timu, ali ih ne smijemo na to primoravati.

Dječiji fudbal mora biti svestran trening!

Djeca imaju potrebu za sve vrste doživljaja sa svojim drugovima iz fudbalskog kluba – ne samo fudbal. Svestrano sportsko iskustvo je zato pozitivna misao za generalni razvoj djeteta. Djeca se moraju podsticati da učestvuju u više sportskih grana, da usvajaju smisao timske igre, vode računa o svojoj ishrani, usvajaju obrasce zdravog života, njeguju prijateljstva kako bi uz fudbal adekvatno izgradili i svoje ličnosti.