Samyn Stomornjak, talentovani mladi golman koji svojim odbranama plijeni veliku pažnju

Posmatrajući ga kako samouvjereno stoji među stativama uvijek pun samopouzdanja i spreman da odgovori na svaki napad sa protivničke strane uviđate da se radi o veoma kvalitetnom mladom golmanu, pred kojim stoji svijetla budućnost.

Prije tri godine, Samyn Stomornjak krenuo je da igra i trenira fudbal. Iako je počeo kao igrač  spletom okolnosti, tačnije ne dolaskom njihovog golmana na utakmicu omladinske lige Samyn uz odobrenje trenera uzima rukavice i staje na gol. Njegov talent za poziciju golmana tada prepoznaje njegov trener koji Samynovom ocu predlaže da Samyn nastavi trenirati kao golman. Kroz razgovor sa Samynom njegov otac je primjetio da i Samyn ima tu želju, te je od tog trenutka nastavio trenirati i igrati kao golman. Iz dana u dan, iz utakmice u utakmicu sve je bio bolji i bolji, te su i Samyn i njegov otac znali da je odluka bila u potpunosti ispravna.

Zahvaljujući njegovom ličnom treneru - golmanskom kao i trenerima omladinskog pogona FK Unis, Samyn je svoju pravu ekspanziju doživio u 2019. godini, odličnim igrama na terenu, doveo je do toga da je za njega zavladalo interesovanje i drugih klubova u Sarajevu. Inače škola fudbala FK Unis, čiji je Samyn član od početka bavljenja fudbalom, nosi epitet vrlo ozbiljne institucije. Kroz njihovu školu prošlo je mnogo poznatih fudbalskih imena koji su svoje karijere nastavljali u velikim klubovima bivše ex Jugoslavije, BiH kao i u klubovima širom Evrope. Samynov otac ističe da treneri u omladinskom pogonu škole fudbala FK Unis marljivo i predano rade kako na socijalizaciji i pedagoškom odgoju dječaka, tako i na usavršavanju njihove igre i fudbalske tehnike.
Ukoliko govorimo o Samynovim prednostima na terenu rekli bi smo da je to mladi golamn koji ne zna za strah, brzina preglednost igre i veoma dobri refleksi su samo neke od njegovih vrlina, a posebno ga krasi njegov temperament. Na terenu se ponaša kao pravi lider, tokom čitave utakmice bodri svoju ekipu i ulijeva im samopouzdanje, pa s obzirom na njegove karakteristike nije ni čudo što je upravo vrhunski golman David de Gea njegov uzor.

Samyn je također vrlo aktivan u skijanju i plivanju. Slobodno vrijeme kojeg od treninga, školskih obaveza, učenja stranih jezika i nema previše voli da provodi sa starijim bratom uz druženje i igru omiljenih igrica na Playstation-u ili u vožnji biciklom.

No ipak fudbal je na posebnom mjestu, a njegov san je da jednog dana zaigra u dresu žuto - plavih i da sa ponosom brani boje svoje domovine. A ako nastavi sa ovako dobrom igrom i bude vrijedno radio i trenirao kao i do sada sigurni smo da će mu se taj san ostvariti.
Više o Samynu možete pogledati i na njegovom FTS profilu: https://www.ftsplatform.com/#/player/655

Photo: Private