Statistički podaci o povredama djece u fudbalu

Svjesni činjenice o veoma čestom povrjeđivanju mladih fudbalskih talenata kako na treninzima tako i utakmicama, potražili smo statističke podatke o istim. Ukoliko govorimo o području bivše Jugoslavije nažalost ne postoji ovakva statistika, a ukoliko se neko odvažio na ovaj korak s obzirom da mnogo djece koja treniraju u mlađim uzrastima nisu oficijelno registrovana, brojke koje bi dobili ne bi prikazivali realno stanje. No ukoliko pogledamo zemlju koja je kolijevka evropskog fudbala, i njene statističke podatke napisane i objavljene u knjizi No Hunger in Paradise: How to Make it is as Professional Footballer Calvin Michael iznio je poražavajući podatak,  da od 1.5 miliona djece, koja su u Engleskoj registrovana u zvaničnim klubovima, samo 180 njih će potpisati profesionalni ugovor. Procentualno radi se o 0,012 % od ukupnog broja mladih fudbalra, dok je sa druge strane šokantan podatak vezan za povrede. U radu pod naslovom „The Football Association medical research programme: an audit of injuries in academy youth football“, autora R. J. Price, R. D. Hawkins, M. A. Hulse, A. Hodson analizirajući podatke iz 29 fudbalskih akademija, koje su vodile evidenciju o povredama tokom sezona 1999/2000 i 2000/2001, autori navode da je registrovano ukupno 3805 povreda na ukupan broj od 4773 igrača (uzrast U9-U19). To iznosi 0,4 povrede po igraču, po sezoni. Ako uporedimo ove podatke dolazimo do toga da je općenito 40% šansa da će se dijete koje igra fudbal povrijediti, a da je ista veća za 3333,33 puta od šanse da će dijete postati profesionalni igrač.

Ukoliko uporedimo istraživanja povreda na utakmicama i treningu, dolazimo do podatka da 50,4% povreda se dešava za vrijeme takmičenja, dok 48,7% povreda se dešava za vrijeme treninga. Povrijeđeni igrači su u prosjeku propuštali 2,3 do 6 utakmica, a najčešće su povrjeđivani igrači na odbranbenim i veznim pozicijama. Najveći broj povreda na treningu je u januaru i augustu, što se može povezati sa povratkom nakon pauze od igranja. Što se tiče takmičarskog dijela za povrede najproblematičniji je bio mjesec oktobar.

Kada govorimo o uzrastu povrijeđenih igrača, povrede se uglavnom počinju javljati od 12. godine i više, a posebno u prelaznim godinama kao što su U17 i U19. Najčešće povrede, koje kumulativno čine 2/3 svih povreda su istegnuće mišića, uganuće zglobova, kontuzije i nagnječenja. Devet od deset povreda se odnose na donje ekstremitete, pri čemu su u najvećoj opasnosti natkoljenica (19%), skočni zglob (19%), koljeno (18%), potkoljenica (10%), prepona (9%), stopalo (8%), lumbalni dio kičme (4%), kuk (3%).

Iako su ovi statistički podaci vezani za Englesku, poznavajući uslove u kojem treniraju djeca sa naših prostora, neadekvatne terene, nestručno osoblje, itd. bojimo se da, kada bi se izradili, statistički podaci bi bili mnogo više poražavajući.

Photo: Pixabay