Sandro Zovko: Mostarski fudbalski biser pred kojim je svijetla budućnost

Stub odbrane ali i desnim krilom podjednako opasan za protivnički gol epiteti su koji idu uz mladog veoma perspektivnog igrača HŠK Zrinjskog. Sandro Zovko, desetogodišnjak iz Mostara svojim talentom, igrom i zalaganjem na terenu već šalje poruku fudbalskim stručnjacima da se na njega treba ozbiljno u budućnosti računati.

Sandro nam je ovom prilikom otkrio i neke detalje o sebi:

Od kada si se  počeo baviti fudbalom i šta te je privuklo ovom sportu?

U HŠK Zrinjski treniram od svoje četvrte godine. Stariji dječaci iz mog naselja krenuli su s treniranjem nogometa, a kako mi mlađi uvijek volimo kopirati starije i ja sam želio da se okušam u nogometu. Svoju želju sam kazao roditeljima koji su kontaktirali tadašnjeg trenera mlađih uzrasta u ŠN HŠK Zrinjski Tihomira Tikija Skoku koji me uveo u nogometni svijet. Tada sam trenirao sa dječacima koji su bili po dvije tri godine stariji od mene, a trener Skoko je kazao mojim roditeljima da nastavim s treninzima i da nema veze što sam dosta mlađi od ostalih jer sam već trenirao judo gdje sam stekao određenu motoriku za sport.

Koliko puta sedmično treniraš fudbal, koja je to pozicija koja ti najviše odgovara i da li imaš uzora? 

U HŠK Zrinjski treniram tri puta tjedno, a uz veliki nogomet treniram i futsal u Futsal akademiji HFC Zrinjski gdje također trening imam tri puta tjedno. Vikendom igram najčešće utakmice. U futsalu trener Vladimir Vladisavljević najčešće me koristi u odbrani, dok u velikom nogometu trener Dragan Vrdoljak me koristi u odbrani, ali i na desnom krilu. Uzor mi je Cristiano Ronaldo i upravo iz tog razloga najčešće volim nositi broj 7 na dresu.

Po čemu bi izdvojio NŠK Zrinjski Mostar da li ima nešto što ti se posebno sviđa kada su u pitanju treninzi, treneri i općenito rad ovog kluba?

Najviše volim na treninzima igrati nogomet. Normalno nešto se treba i naučiti, a najviše volim šuteve na gol. Oba trenera kako na futsalu tako i na velikom nogometu posebnu pažnju daju radu s loptom što mi se najviše i sviđa.

Da li imaš neka od dosadašnjih fudbalskih postignuća koja bi želio izdvojiti?

Na prvoj završnici DFA lige u Sarajevu stigli smo do drugog mjesta, nakon što smo bili superiorni na tom istom natjecanju u Hercegovini. S obzirom da moj uzrast još ne igra ligaške utakmice na nivou države ili županije česti smo sudionici na brojnim turnirima u regiji gdje postižemo zapažene rezultate. Od naredne sezone nadam se da ćemo krenuti i sa odigravanje ligaških utakmica na nivou naše županije.

Da li razmišljaš o reprezentativnoj karijeri ?

Svaki nogometaš razmišlja i sanja da obuče dres reprezentacije pa tako i mi mali nogometaši.  Igranje za reprezentaciju je životni san svakog nogometaša pa tako i moj san.

Šta bi izdvojio kao svoje prednosti na terenu?

Mislim da imam dobar pregled igre, brz sam i čvrst u duelima. Protekli period sam više vremena radio na svojim udarcima te mislim da sam dosta napredovao i u tom pogledu.

Da li imaš neka druga interesovanja osim fudbala, kako provodiš slobodno vrijeme?

Kada nisam na nogometnom terenu tada obavljam svoje školske aktivnosti. Kako treniram svaki dan moram uskladiti svoje školske i sportske obaveze. Malo slobodnog vremena koje mi ostaje uglavnom provedem uz igrice na play stationu sa svojim prijateljima Vitom, Sesom, Kudom, Rokoom, Pupom, Miletićem...

Da li ima nešto što bi nam istakao za kraj ovog razgovora?

Na kraju želio bih istaknuti da sam mnogo naučio od svog starijeg rođaka Gorana Desole koji je inače kapetan mlađih uzrasta Cagliari Calcio. Također zahvaljujem se i Vama koji ste mi pružili priliku za ovaj razgovor na FTSNews portalu.

 

Na kraju šta reći osim da je zaista užitak posmatrati ovog mladog talenta na zelenim terenima, i da će se, sigurni smo, u budućnosti za ime Sandro Zovko itekako čuti ne samo u omladinskoj ligi već i na okupljanjima reprezentativnih selekcija.

Više o Sandru možete pogledati i na njegovom FTS profilu: https://www.ftsplatform.com/#/player/643