Vodič za roditelje fudbalera – postanite dobar partner u razvoju karijere vašeg djeteta

Roditelji su jako važna karika u razvoju mladih fudbalskih talenata, postizanja određenih uspjeha kao i kreiranja karijere, te stoga jako je važno da roditelji od početka savjesno prihvate svoju ulogu i na najbolji mogući način pomognu svojoj djecu. S tim u vezi donosimo vam nekoliko savjeta:
Podržavajte dijete
Istraživanje je pokazalo da većina djece sudjeluje u sportu uglavnom zbog  zabave. Djeca ne razmišljaju o igranju u Realu ili Barceloni kada imaju 10 godina, kao što je to prisutno kod nekih roditelja. Smisao sporta je prvenstveno zdravo fizičko i psihičko odrastanje a tek onda uspjesi i koraci ka profesionalnim karijerama. Podržite dijete u njegovom izboru, u njegovoj igri i zabavite se i uživajte kao i ono na terenu, i pokušajte shvatiti da vi kao roditelj  iako ste  platili opremu i članarinu niste u fokusu i niste vlasnici igre, već da igra pripada igračima.
Fudbal je sportska igra, koja zahtijeva sve više znanja i hrabrosti.
Budite strpljivi i potaknite djecu da se igraju, ali da daju i sve od sebe, prije svega u usvajanju znanja. Neka djeca trebaju više vremena za učenje, kao i za vožnju biciklom, ali na kraju svi voze bicikl na isti način.
Na vrijeme dovedite mladog fudbalera na treninge i utakmice.
Dolaskom na vrijeme navikavate vaše dijete od ranog djetinjstva na disciplinu, tačnost i neometano odvijanje treninga. Trening ne počinje sa izlaskom na teren, već 15 minuta prije, dolaskom u svlačionicu i s pripremama za trening. U ekipnim sportovima svlačionica može, prije i nakon utakmice, nekada biti korisnija za učenje životnih lekcija, ali i zabavnija od same utakmice.
Poštujte prostor svlačionice.
To je mjesto gdje ulaznice imaju trener i naravno igrači.
Podržite trenera i pustite ga da radi svoj posao – trenira.
Trener je voditelj i odgovoran je za odluke koje su donesene u najboljem interesu tima kao cjeline. Ako kritizirate trenera pred očima svog djeteta vaše je djelo kontraproduktivno, jer time potkopavate djetetu vlastito iskustvo, te i sam može početi sumnjati u odluke svog trenera preispitivati ih i time prestati se zalagati u potpunosti na terenu kao i napraviti greške zbog kojih njegova karijera može nazadovati. Vi kao roditelj  ne morate se složiti s odlukom, pogotovo ako se radi o vašem djetetu, ali trebate razumjeti i poštovati ulogu trenera.
Korištenje pravila 24-sata
24-satno vrlo važno pravilo funkcioniše na sljedeći način: Ako imate nešto za reći treneru čekajte 24 sata nakon događaja prije nego što ćete razgovarati s njim. U međuvremenu, dobit ćete bolju perspektivu baš kao i trener. Tokom tog vremena, u postupku se eliminiše mnogo argumenta. Ne zaboravite da je fudbal emocionalna igra, i zbog toga je najbolje da se emocije smire prije razgovora s trenerom.

Ne budite roditelj sa štopericom.
Roditelji sa štopericom mjere količinu vremena koje njihovo dijete provede na terenu. Oni  promatraju samo svoje dijete, utakmice nikada. Oduševljeni su kada njihovo dijete zabije gol, ali ih nije briga ako gol zabije jedan od saigrača. Jedna od velikih lekcija u timskim sportovima je naučiti kako i timski rad može napraviti razliku. Timski rad između roditelja često je jednako važan kao i timski rad na terenu. Samo jedna štoperica među roditeljima može promijeniti “hemiju” fudbalske sezone među mladim fudbalerima.
Značaj vremena provedenog u vožnji nakon utakmice
Kad nakon utakmice sjednete u auto, ne zasipajte ih s milion pitanja. Vozite ih na ručak ili ukusnu večeru. Nemojte kritikovati njihovu igru – ili čak igru saigrača. Dopustite im da oni govore. Dopustite im da vam kažu ono što oni imaju na umu. Ako želite nešto pitati, pitajte kako su se oni zabavili. Vožnja kući nakon utakmice  ponekad može biti vrlo emocionalna.
Poštujte odluke sudija
Suci, barem većina, na utakmicama sude najbolje što mogu i neminovno čine pogreške, baš kao što griješe treneri i igrači. Ako gubite živce na tribini,u prvom redu nije ugodno za vaše dijete,a  kamoli za vas. Pokušajte shvatiti da ste primjer svojoj djeci i nek vam ne bude svejedno kako se ponašate, što govorite / vrištite dok s tribine gledate djecu kako igraju. Što više budete proklinjali i urlali veci pritisak cete stvarati igracu, dekoncentrisati cete ga, a manje ćete simpatija od sudija “zaraditi”.
Koncept timskog djelovanja
Roditelji bi trebali biti svjesni da svaka ekipa ima igrače koji su nešto bolji od drugih, ali konačni uspjeh tima zahtijeva saradnju svakog ko je član tima – bio on rezervni golman ili pak glavni napadač. Nijedan pojedinac u povijesti ekipnih sportova, bez obzira koliko on velik i fantastičan bio, ne bi doživio uspjeh bez ostalih članova tima.
Fudbaleri su oni koji igraju igru.
Ako mladi fudbaler tokom utakmice stalno čeka upute ili gleda prema tribinama čekajući kakav signal, ne može se  usredotočiti na utakmicu i time gubi kontakt s trenerom i saigračima, što narušava i dio učenja od strane trenera – kako bi se odazvao  i sudjelovao u sportskoj priči u toku utakmice.
Pratite događanje na terenu, ne na semaforu.
Iako je rezultat i plasman u malo starijim uzrastima donekle važan, mjerenje uspješnosti isključivo na temelju bodova, pobjeda i poraza može biti vrlo opasno. Na kraju, dijete je ono koje mora razviti strast za igru i pokazati želju da odigra najbolje koliko može. To je njihova igra. Neka je oni i igraju.
Ne nudite novac svom djetetu za broj postignutih golova.
Strast i ljubav prema fudbalu ne može se naučiti ili kupiti. Potaknite djecu da blokiraju udarce na gol i da se čvrsto bore uz kornere i uz aut liniju – ovo će im dobro poslužiti, čak i u životu.
Ako je moguće, dijelite i kupujte neku korištenu sportsku opremu
Vaša djeca ne trebaju novih kopački onoliko koliko ih imaju Messi ili Ronaldo, zbog novih kopački neće postati bolji fudbaleri. Ne pridavajući previše pažnje opremi smanjujete i jaz među saigračima jer tim nije sastavljen od ekipe koja su istog imovinskog stanja. Također time učite svoje dijete da popularnost u ekipi se postiže isključivo dobrom igrom i zalaganjem a ne najnovijim kopačkama.
Potaknite djecu na obrazovanje i nagradite školski uspjeh
Budite ponosni na dječji školski uspjeh i život izvan fudbalskih terena. Jer fudbaler u svom životu mora biti spreman kako na najbolje ( potpisivanje profesionalnog ugovora) tako i na najgore u sportskom smislu govoreći. Ako u životu fudbalera nešto krene¨krivim putem¨, odnosno, ne bude dovoljno uspješan i kvalitetan u fudbalu, ili jednostavno ne bude imao dovoljno srece,  uvijek se može osloniti na obrazovanje i izabrati neko drugo zanimanje kojim će se baviti.

Photo: Pixabay