Trening snage fudbalera u takmičarskom i prelaznom periodu

Glavni cilj u takmičarskoj sezoni je održati nivo snage kod fudbalera, te s tim u vezi ova faza treninga snage naziva se i održavajuća faza. U pripremnom periodu su u prvom planu treninzi maksimalne snage, trening izgradnje mišića i specifični treninzi snage. Za vrijeme takmičarskog dijela sezone cilj je održavati postignute nivoe za vrijeme napornog pripremnog perioda bez pojave simptoma pretreniranosti. Jedan od najboljih oblika treninga u ovom periodu je takmičarska utakmica i da se osnova svih treninga vrti oko ovoga. S obzirom da sezona traje i do 9 mjeseci treninge snage potrebno je podijeliti u manje cikluse. Svaki ciklus mogao bi trajati 6-8 sedmica.
Na početku svakog ciklusa potrebno je početi sa laganim treningom s tegovima u nekoliko serija. Najviši stepen razvoja snage postižemo sredinom svakog ciklusa (4-5 sedmica) što se smanjuje sa približavanjem kraja ciklusa. Pliometrija donjeg dijela tijela, u pripremnom periodu, dolazi u obzir samo s osnovnim skokovima ili eventualno skokovima preko prepona, ali svakako bez dubinskih skokova.
Kada je u pitanju snaga, potrebno je koristiti tri serije po tri ponavljanja intenzitetom od 80% plus transformacione, pretvarajuće vježbe. Znači, nakon vježbe snage, izvodi se pretvarajuća vježba eksplozivno ili vrlo brzo, za tu istu mišićnu grupu.

Kada govorimo o treningu snage u prelaznom periodu zahtjevaju se od fudbalera rekreativne aktivnosti kako bi sačuvali koliko-toliko snagu, kako bi imali bolju opštu snagu u pripremnom periodu. U ovom periodu trening snage se provodi jednom sedmično, nekom od navedenih metoda, ali nije nužno da trening bude s dodatnim opterećenjem. Trening snage u prelaznom periodu traje obično 2-3 sedmice, što zavisi od ranga takmičenja fudbalera. Treba napomenuti da nije dobro ako se u ovom periodu nastavi sa intenzivnim treninzima snage kao u toku sezone, jer najčešće dolazi do kontra efekata, jer treba dopustiti tijelu da se odmori.

Photo : Pixabay