Juka Nakić – Brainkinetik Soccer Instructor uvodi potpunu revoluciju u fudbalske treninge

Dokazano je da u sportu sve naše pokrete kontroliše mozak. Zbog toga je u fudbalu izuzetno važno „trenirati“ naš sistem razmišljanja. Treningu mozga igrača posebno se posvetio mladi trener bosanskohercegovačkog porijekla, trenutno nastanjen u Austriji Juka Nakić. Nakić je kroz izvrsne prezentacije teoretskih i praktičnih sadržaja, pokazao i dokazao da oblici vježbanja s visokim kognitivnim potrebama nisu samo dragocjena prednost svakodnevnog treninga, nego apsolutna potreba, posebno danas u vrijeme velike ekspanzije i napretka fudbala. Zaključak ovog mladog i veoma perspektivnog trenera jeste da mnogi fudbaleri nemaju problem sa tehnikom i fizičkom spremom, već sa psihom te da je upravo za to potreban pravilan skauting i analiza svakog igrača pojedinačno. Ovo saznanje je posebno došlo do izražaja u vremenu pandemije kada fudbaleri nisu bili u mogućnosti da redovno treniraju u uslovima u kojima su to do sada navikli. Nakić je nedavno za SCsport izjavio da je cilj specijalnih treninga izgraditi cijelo tijelo i organizam : “Trenira se mozak kako bi što bolje, brže i efikasnije reagirao. Igrači nakon tih treninga imaju manje stresa, a to na kraju krajeva kulminira boljom igrom i donosi bolji rezultat”.

Inače Juka Nakić uspjesima sa kognitivnim treninzima, dodao je diplomu Međunarodnog fudbalskog instituta u Minhenu, te je tako postao i certificirani analitičar fudbala. Član je austrijske agencije za sportski konsalting (Sport Saco).
Zadovoljstvo nam je istaći da je ovaj vrhunski trener od nedavno i dio Football Talent Scouting projekta kao i dio globalnog projekta gospodina Mirsada Kerića Spa Academy - za stvaranje i edukovanje fudbalskih menadžera, te redovni predavač na seminarima u organizaciji SPA Academy.
O radu trenera Juke Nakića riječi hvale ime i bh. reprezentativac  Eldar Čivić, koji ističe: “Nakon par treninga sam već primjetio da imam manji stres na utakmicama i na treningu. Mozak mi jednostavno radi u puno situacija automatski i nema razmisljanja, primjetim da mijenjam brže situacije po potrebi. Nivo koncentracije mi se je digao na veći nivo kroz treninge. Zadovoljstvo mi je raditi s njim i zaista mi je drago da se neko sa naših prostora odlučio baviti ovim poslom”.

Juka Nakić trenutno ima ozbiljnih ponuda iz raznih evropskih liga i klubova da radi individualno sa igračima, i sigurni smo da će u budućnosti postati sinonim za revolucionarne individualne treninge mentalnog jačanja fudbalera.
Svi zainteresovani za indiviudalne treninge trenera Juke Nakića, mogu ga kontaktirati putem e-maila: j.nakic@hotmail.com.

Photo: Private