Intervju sa Asmirom Omerovićem, trenerom Coerver coaching metode – svjetske metode br.1 za tehničko usavršavanje igrača i trenera

FTS tim  je razgovarao sa UEFA licenciranim trenerom Asmirom Omerovićem na temu Coerver coaching-a  (svjetska metoda br.1 za tehničko usavršavanje igrača i trenera ). Asmir  trenutno radi u Njemačkoj kao trener  omladinskog pogona TSV Erbach U-13. Naš sagovornik pored UEFA B licence posjeduje  COERVER COACHING METOD Youth diploma 1 kao i Youth diploma 2, a vlasnik je i  prestižne trenerske licence FC Bescole, škole nogometa u vlasništvu slavne FC Barcelone.

Šta je to Couching coerver metod  i kako funkcioniše?

Coerver couching je metoda broj 1 u svijetu za tehničko usavršavanje igrača i trenera, koja se bavi detaljima u obuci igrača. Vlasnik sam diplome za  najviši nivo coerver coachinga a ujedno sam i licencirani trener FC Bescole - škole fudbala Barcelone. Naime značajno je spomenuti da je poveznica metode Coerver coachinga i  metode po kojoj radi škole fudbala Bescola slavni Johan Cruijff   koji je ovu metodu Coervera donio u FC Barcelonu.

Šta je ustvari program Coervera?

Zadnji seminar coerver coaching-a kao i njihov program nazvan je  BOX- TRAP, igra napada i odbrane koji se kontinuirano smjenjuju. Igra sa loptom i igra bez lopte. To su dva programa koji imaju svoje teme. S obzirom na činjenicu i fazu igre bez lopte skoro nikako se u bazičnom nogometu ne praktikuje ovaj program, ustvari njega i nema nigdje, osim u programu Coervera.

Rad trenera u omladinskom pogonu na našim prostorima u većini slučajeva čine uputstva igračima kao što su

-Hajmo

-Brže

-Jače, još malo itd..

To se zovu tenzije prema igraču, pritisak, gdje se javlja posljedica da, kada ne uspiju osvojiti loptu, igrači se potroše fizički, mentalno, izgube performanse, volju, motivaciju, hrabrost, rizik, itd..

Danas igrači napreduju samo kada osjete prave stvari, trendove u fudbalu koji su napravljeni za potrebe današnje djece. I zato je neophodno pratiti trendove i stručnost prikazivati u praksi.

 

Zašto učiti djecu da se lopta osvaja a NE  da se lopta oduzima?

Kada želiš da imaš loptu onda je trebaš osvojiti. Slikovito, to možemo objasniti osvajanjem djevojke. Ako osvojiš djevojku onda se dešavaju sve pozitivne stvari, energija se povećava a uz energiju povećavaju se i sve performanse - vještine. Ako djevojku želimo oduzeti nekome onda je to znak na neki način mržnje, revolta i dešavaju se negativne osobine igrača gdje performance nemaju svoju željenu funkciju.

Već 6 godina radim sa Coerver i Barcelonininom metodom, kažem Barceloninom jer oni to izuzetno praktikuju.  Zadnjih 5 godina i mnogi drugi klubovi su počeli praktikovati ovaj metod jer predstavlja po mom mišljenju vrh fudbalske igre danas.

Osvojit loptu znači da želim da lopta bude moja, kao čokolada ili u primjeru iznad djevojka. Samo osvajanje lopte ima svoj program, kada osvojiti loptu, kako osvojiti loptu i zašto osvojiti loptu.

Kada? - kad moja ekipa izgubi loptu

Kako? - krenemo sa 1v1, ulazak u duel, kratak korak, (reakcija) kontak igra.

Zašto? - da bi posjedovao loptu i pokazao svoju ideju (osvoji loptu, zadrži loptu i odigraj tačan pas).

Ovo “zašto” je poveznica između igre bez i sa loptom. Osvajanje lopte je u suštini non- stop dokazivanje u vještinama tj. predstavlja  napadački stil. Trener bi trebao da koristi termin osvajanje lopte, jer oduzimanje lopte igračima je opterećenje. U bazičnom nogometu djeca najviše mrze napadati igrača. To je neugodna situacija za igrača jer  prosto ne razmišlja kako treba. Nažalost do sada se djeci nije znalo pokazati i teoretski obrazložiti ovaj metod. Osvajanje lopte, na osnovu iznad spomenute podjele se radi parcijalno i to programom od  10 treninga “igra bez lopte”.

Tema osvajanje lopte, svakog igrača će naučiti da bude uspješan, i ova metoda savršeno odgovara igračima jer im se kroz upute dokazuje da mogu osvojiti loptu. Naravno ovaj metod konstantno testiram kroz igru gdje se igrači fokusiraju na to ko će osvojiti više lopti.

Ovaj metod uzrokuje još mnogo dobrih nogometnih radnji koje se dese kao reakcija. Da bi trener radio bez stresa i forsiranog visokog tona mora imati coaching o ovoj temi.

Osvajanje lopte aktivira sve performanse u igri sa loptom. Važno je spomenuti da  program od 10 treninga koji napravim nema niti jednu ponovljenu vježbu. Što znači kroz ovaj program igrač dobije  10 treninga, 100 vježbi i  1 000 novih signala u glavama igrača (razvoj neurona).

Da se vratimo na sam BOX- TRAP i njegove specifičnosti na terenu?

BOX - TRAP je igra u malim boxovima 2x2 m. do 20x20m., jer po coerver metodi nema igre na velikim terenima niti igre 11v11. Što je u potpunosti tačno, jer uvijek igra počinje 1v1, te sam program osvajanje lopte još više dolazi do izražaja kao napadački stil.

Danas u fudbalu dosta je brza igra i igra u malom prostoru pod maximalnim pritiskom igrača čak u 16m. Tamo gdje pošaljemo loptu stvara se mali teren sa omjerom snaga prvo 1v1 pa onda 2v1 itd... Ti boxovi daju drugačije shvatanje igre danas, koja je brza i u kojoj detalji čine razliku u rezultatu.

Želio bih još naglasiti da sam iz svog usavršavanja metoda nogometnih treninga stvorio svoj uspješan alat za razvoj igrača, a to je “obrazac” treninga (faze treninga)  i u tom se zaista krije najveće znanje. Jer plan (obrazac) treninga mora biti progresivan, i sam coaching trenera mora biti orginalan.

U Sloveniji imate igrača po imenu Hanan Duraković. Sa njim ste prošli kompletan Coerver metod  coaching-a. Možete li nam reći nešto više o Hananu Durakoviću?

Da, u Sloveniji imam igrača Hanana Durakovića,  sa kojim radim već 5 godina i zajedno smo testirali mnoge programe.  Sa njim sam prošao kompletan Coerver metod  (oba programa).  On je  najbolji primjer i potvrda  metode COERVER coaching-a. Ako pitate Hanana o treningu sa ovim metodama rada, reći će vam da mu sam pristup u potpunosti odgovara, jer se u svakom treningu nauči ciljano i ostvari ciljano. I svaki novi trening nadopunjava predhodni jer ustvari igrači uče zahtjeve a ne zadatke na treningu.

Hanan je trenutno jedan od najvećih potencijala u Sloveniji i za njega se već raspituju čelnici Nogometnog saveza Slovenije, kako bi zaigrao za  njihovu reprezentaciju.

Hvala Vam na ovom razgovoru!

Photo: Private