Intervju sa Nedeljkom Jevtićem – prespektivnim mladim fudbalskim sudijom iz Doboja

Nedeljko Jevtić je mladi fudbalski sudija iz Doboja rođen 2000. godine. Ovaj student prve godine Medicinskog fakulteta u Banja Luci dugo godina je uspješno i trenirao fudbal.

U razgovoru sa FTS timom ovaj perspektivni mladić sa svijetlom sudijskom budućnošću otkrio je kako se odlučio postati sudija, šta ga je to privuklo i šta su to sve prednosti sudijskog posla.

Od kada se baviš suđenjem fudbalskih utakmica i šta te je to privuklo ovom poslu?

Suđenjem se bavim od 2016. godine. Želja se javila još u ranoj mladosti, jer sam cijelo djetinjstvo provodio sa tatom na treninzima, u klubu i stadionu. Inače trenirao sam fudbal od 6. do 17. godine.
Uvijek su me zanimale sudijske odluke i pravila igre, pa sam već od 7-8. og razreda osnovne škole počeo da čitam sudijsku literaturu i isčekujem polaganje za sudiju pripravnika.

Sjećaš li se prve utakmice na kojoj si samostalno sudio, kako si se osjećao u tom trenutku?

Prva utakmica je bila utakmica omladinske lige, sudio sam tada svojim vršnjacima. Ušao sam samouvjereno u utakmicu sa dozom pozitivne treme, sve se odvijalo kako sam zamislio i mogu reći da sam dobio još veći motiv posle prve odsuđene utakmice. Prednosti ovog posla su zdrav način života, treniranje...Također stiču se mnoga poznanstva, prijateljstva, dosta se putuje. Posao sudije utiče na poboljšanje brzog razmišljanja i donošenja odluka u par sekundi. Ono što radim na terenu počeo sam primjenjivati i to uspješno u životu, donositi pravovremene i ispravne odluke.

Tvoj uzor u suđenju?

Moj uzor u suđenju je Damir Skomina.

Koji su tvoji planovi u budućnosti?

Trenutno sam u kategoriji republičkih sudija, ali stekao sam uslove za saveznu kategoriju koju polažem u aprilu sledeće godine. Očekujem i napredovanje na viši rang. Planovi u budućnosti su da razvijam akademsku i sudijsku karijeru uporedno, student sam prve godine medicinskog fakulteta u Banja Luci. U suđenju je veoma važna fizička spremnost tako da puno vremena posvećujem treningu i radu na sebi.

Želim za kraj da napomenem da su mi velika podrška u suđenju moj otac Predrag Jevtić koji je bio dugogodišnji prvoligaški sudija i sudijska organizacija Ufsii Doboj.

Photo: Private